Mit jelent az Ashtanga a jógában?

Az Ashtanga szó jelentése nyolcágú út. Az Ashtanga jógát a jógi Pattabhi Jois fejlesztette ki az 1900-as években. Ez a jógafajta a Hatha jógára épül, és magában foglalja a testtartásokat, a légzéstechnikákat és a meditációt.

Az Ashtanga jógában a gyakorlatokat egy sorozatban végezzük, amely sorozat mindig ugyanaz, és a gyakorlatokat általában meghatározott sorrendben végzik. Az Ashtanga jógában nagy hangsúlyt helyeznek a légzéstechnikákra, amelyeknek segítségével a test és az elme összpontosíthat.

Az Ashtanga jógát gyakran nevezik „Mysore stílusúnak”, mert a gyakorlók egyedül, saját tempójukban végzik a sorozatot, és a tanár csak segíti és korrigálja a gyakorlókat.

Az Ashtanga jógát rendkívül erőteljes és fárasztó gyakorlásnak tartják, de azt is mondják, hogy nagyon hatékony a test és az elme tisztításában és erősítésében.

Az Ashtanga jógában a sorozatok a következőképpen oszlanak meg:

  1. Első sorozat (Yoga Chikitsa): A test alapvető egészségügyi állapotát javító sorozat, amely a test erejének és rugalmasságának növelésére összpontosít. Ez a sorozat tartalmazza az ászanák széles választékát, beleértve a hajlításokat, nyújtásokat, forgásokat és fordulásokat is.
  2. Második sorozat (Nadi Shodhana): A test energetikai csatornáinak megtisztítására összpontosító sorozat. Ez a sorozat a test mélyebb izmait célozza meg, és olyan erőteljes ászanákat tartalmaz, mint a fejenállások és a kötések.
  3. Haladó sorozatok (Sthira Bhaga): Az első és a második sorozatoknál nehezebb és összetettebb sorozatok, amelyek nagyobb rugalmasságot, erőt és kitartást igényelnek.

Az Ashtanga jógát általában meleg helyiségben végzik, hogy segítsenek a test melegítésében, a verejtékezésben és a test tisztításában. A gyakorlatokat számos előnyhöz kötik, mint például a stressz csökkentése, az alvás javítása, a testtudatosság növelése és az életenergia (prána) fokozása.

riguge

riguge

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük